ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Зоомагазин

ЕДРИ ПОРОДИ КУЧЕТА – АКБАШ

 
Здравейте приятели,
продължаваме с представянето на кучета от едрите породи. Ще научите интересни факти за техния произход, характер, дресировка и особености при поддръжка на козината им.
През тази седмица ще ви запознаем с още една от големите породи, характерна както с външния си вид така и с цвета на козината.
 
“Този , който атакува, трябва да побеждава.  Който защитава, трябва просто да оцелее.“  – Мастър Кан

•    Акбас Кобан Копеги,
•    Акбаш Чобан Копеджи,
•    Акбаш  
    
История
Името Акбаш идва от турската дума “akbas”, което означава “бяла глава”.
      Също така наречен Coban Kopegi и Akbas, кучето  от порода  Акбаш е чистопородна и  елегантна, рядка порода от район,  който сега наричаме Западна Турция. Създадена  е  преди 3000 години от овчари, които селективно отглеждали бели  кучета  за охрана на стадата си. Акбаш вероятно е и роднина на другите големи, бели пазачи на стадата  в Европа, като  Комондор, Куваз, Татарско овчарско куче и дори далечното по родственост – Пиринейско планинско куче.     

Кучето Aкбаш представлява много специална комбинация от характеристиките  на Mastiff и Gazehound/, кучета, известни с умението си  да ловуват повече с очите, отколкото с  обонянието си/.
      Независимо дали сте собственик на куче Акбаш, Анатолско овчарско куче или куче на Кангал, можете спокойно да кажете, че отглеждате стара линия от породи кучета.

Външен вид         
     Добре пропорционалната глава е с клиновидна форма, приблизително два пъти по-голяма от тази на муцуната, по голяма при мъжките кучета. При гледане отгоре постепенно трябва да се стеснява до носа, образувайки тъп клин. Бузите са плоски и гладки. Силните челюсти на Акбаш имат сравнително плитка долна челюст. Устните трябва да са черни или тъмно кафяви, с тънки линии  и бели мустаци. Големите, равномерно разположени бели зъби трябва да образуват ножична захапка.
        Бадемовите, средно големи очи придават на кучето интелигентен, бдителен и приятен външен вид. Цветовете на очите варират от светло до тъмно кафяво, като се предпочитат тъмните цветове. V-образните уши са леко заоблени във върховете.
    Средно-дългият  до  дълъг врат трябва да бъде мускулест на външен вид, обикновено се забелязва гънка в областта на шията и раменете, когато  кучето се  движи  или  нещо е привлякло вниманието му.
        Влиянието на кучетата от породата Gazehound е ясно забележимо  в дългите крака на породата. Гърдите на кучето Акбаш трябва да са дълбоки, но не прекалено широки. Ребрата са добре извити, простиращи се надолу към лактите, които дават дълбочина на тялото.  
     Силно замускулените и мощни задни крайници са в равновесие с предните крайници. Бедрата са дълбоки, мускулести и дълги. Опашката на кучето Акбаш е по-дебела в основата, като постепенно се стеснява към върха.
     Тялото е мускулесто, с  дълги  крака и е малко по-дълго отколкото високо. Те са способни да се движат с голяма скорост, и да имат издръжливост, подобна на газела. В допълнение, кучетата Акбаш имат изострено  зрение и слух. Мъжките и женските представители на породата  могат да изглеждат поразително различни, мъжките израстват  по-бързо и са по едри:  41-59 кг   и  71-79 cм; като достигането на полова зрялост обикновено отнема по-дълъг период от време, докато женските  на външен вид са по финни и елегантни/34–48 кг и  69 – 74 cм/.  Кучетата Акбаш, както и много големи породи, може да се очаква да живеят от 10 до 11 години. Въпреки това, Сайдж, куче Акбаш, живеещо в Торонто, Канада, почина през юни 2007 г. на17 години и 7 месеца.

Темперамент
       Акбаш е работеща порода, използвана от векове, за да пази стадата и вещите на господаря си, както от хищници, така и от хора. Острите сетива на зрението и слуха, съчетани с кураж и смелост, както и изключително силен инстинкт за защита, правят Акбаш отличен  пазач.
     В природата на Акбашските кучета е да лежат през по-голямата част от деня със стадата, които пазят. Като такива, те не се считат за кучета с висока енергия и с огромна издържливост. Това не означава, че те ще бъдат добре живеещи в малка къща или апартамент, тъй като това е куче, което ще бъде най-щастливо, когато му се даде задача, която  да изпълни.
   В полето това позволява на кучето да мисли “в движение” и да реагира бързо и по своя преценка, на всички опасности, породени от и около стадото. В дома това може да накара кучето да изглежда силно волно и упорито.
    Акбашското куче е изцяло посветено на неговите собственици и на всички животни, които са му поверени. Тези кучета притежават интелигентност и смелост, правейки ги естествени настойници. Тяхната независима природа им позволява да реагират бързо и без напътствие в извънредна ситуация. Тяхната лоялност и защитен инстинкт ги правят идеални собственици и пазачи на имоти, в допълнение към по – традиционната им роля за охрана на добитъка. Няма разлика в нивото на  охрана  между мъжкият и женската.
      Една удивителна характеристика, която изглежда уникална за Акбаш сред породите за охрана  на добитък, е силният му майчински  инстинкт  и способността да се свързва като едно със своето   стадо. Веднъж привързани към своето животно, независимо дали става въпрос за кози, овце, добитък, коне и др. (домашни птици, елени, алпака, лами и т.н.) или хора,  Акбаш без колебание ще даде  собствения си  живот в името стадото /семейството/,  предпазвайки ги в момент на опасност. Симбиотичният характер на тази връзка се практикува в продължение на векове в Стария свят, докато едва – едва започва да се разбира в Новия свят.
   Лоялността на Акбаш също ги прави чудесни човешки спътници, които са нежни и любезни със семейството си,  и ако са обучени правилно, могат да бъдат приспособени за съвместен живот с почти всяко животно. Те са естествени настойници така, че в личността им  по подразбиране е да показват агресивен темперамент към непознати или странни животни.  Ето защо социализацията е много необходима ако желаете да имате куче Акбаш само като домашно животно. Инстинктът на охранител  на тази порода ги прави териториални лидери  по природа и те ще реагират агресивно на кучета, влизащи на тяхната територия, особено ако смятат, че съществува заплаха за тяхното стадо /семейство/.    
   Потенциалните собственици, които се интересуват от тази порода като домашен любимец, трябва да са наясно, че силната воля и постоянство ще затвърждават  по време на обучението, тъй като Акбаш вероятно ще мислят, че те знаят по-добре от техните собственици как  трябва да протича обучението им . Това също подсказва, че лидерството е генетичен компонент, породил тази порода.
    Това е причината, поради която кучетата Акбаш не са подходящи за първи избор, ако   бъдещите им  стопани  не покажат на кучето лидерски качества или ефективност  по време на изпънение на задачи или тренировки. Тези кучета са известни със своята интелигентност, смелост, независимост и лоялност, но тези добродетели на породата могат да причинят проблеми на домашния  ви любимец  Акбаш  в една  спокойна  домашна обстановка.
    Например  бариерната  неудовлетвореност, която се  проявява като пренасочена агресия , породена  от  положение, при което кучето е заставено да живее от едната страна на оградата, докато постоянно вижда хора и животни от другата й страна, които кучето приема  за нарушители на пазената от него  територия.

Поддръжка на козината
    Козината му се е развила до такава степен, че тя изисква много малко поддръжка при външни условия на живот. Съществуват два приемливи типа козина за кученца Акбаш – с дълъг  косъм  и  такъв със средна дължина  на  косъма, като нито един от тях не е строго специфичен, тъй като типът на козината зависи от района, в който работи кучето и от околната среда, на която ще бъде изложено.
    Дългата космена покривка е  с бяло  двуслойно подкосмие, състоящо се от дълги, груби, външни косми и гъсто, плътно подкосмие от по-мека, по-фина козина. Съставът на подкосъма може да варира в зависимост от климата и влиянието на атмосферните условия. Леко вълнообразна, козината никога не трябва да е навита или накъдрена. Дългокосместите  кучета от породата Акбаш , изглеждат по-тежки и по-пълни , сравнени  с кучетата със  средна  дължина на косъма. Външната козина или предпазните косми обикновено не се заплитат, но четкането на кучето  веднъж  седмично може да премахне възникналите  по нея възли.
     Ако решите да отглеждате тази порода в дом или апартамент, грижите по поддръжката на козината ще са необходими, поради ежегодното линеене на козината при мъжките и двуфазното такова, при женските представители на породата в продължение на три или повече седмици.
   Ако живеете в страна с по-топъл климат линеенето на козината може да е целогодишно. Почистването на дома, дамаските, килимите и другите участъци от дома ви, би могло да се окаже една не лека задача. Бихте могли да намалите количеството на  падаща козина с редовни седмични  вчесвания и разресвания на кучето. Тези изисквания са валидни и за двата типа дължина ка космена покривка.

Здравословни проблеми
     Кучетата Акбаш  са здрава  порода, която като цяло  има ниска  проява  на генетично  унаследени заболявания, особено в сравнение с други големи породи кучета.
  Най-честите здравословни проблеми, за които е известно, че засягат Акбаш, са дисплазия на тазобедрената става, което е често срещано заболяване при много големи породи кучета и OCD – Osteochondritis   dissecans (болезнено ставно заболяване, което засяга раменете, лактите и коленете.)
    Напоследък някои представители  на породата  проявяват симптоми, свързани със състояние, наречено Luxating Patella – Луксация на колянното капаче. Колянните капачета могат да се приплъзнат странично и това да доведе до последващи усложнения в придвижването, тичането и скачането на  кучето. С течение на времето и с напредването на технологиите се доказа, че това е рецесивно генно състояние, тясно свързано с инбридинга на породата, известно като близкородствено размножаване.

превод и редакция Веселина Милева
източник : http://www.dogbreedslist.info/