ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Инфо

Какво трябва да знам за храните, които са опасни за моя домашен любимец ?

Редица човешки храни са опасни за домашните любимци. Много от тези храни може да изглеждат вкусни и атрактивни за нашите домашни любимци, но могат да се окажат смъртоносни, при консумация. Може да бъде много примамливо да предлагате храна на четириногите от масата, но те не трябва да консумират храни за хора, освен ако не са препоръчани от вашия ветеринарен лекар. Ако подозирате, че домашният ви любимец може да е изял опасна храна, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. В много случаи ранното разпознаване и лечение са с огромна важност и може да се окаже животоспасяващо.


Алкохол
Алкохолът е значително по-токсичен за кучетата, отколкото за хората. Когато се консумират, дори малки количества алкохолни напитки и хранителни продукти, могат да причинят повръщане, диария, понижена координация, депресия на централната нервна система, затруднено дишане, тремор, промени в кръвта, кома и дори смърт. Така че, не забравяйте да запазите алкохола далеч от кучето си.

Ксилитол
Ксилитолът е изкуствен подсладител, намиращ се в продукти като дъвки, бонбони, мента, паста за зъби и вода за уста, близалки, газирани и подсладени напитки. Ксилитолът е вреден за кучетата, защото причинява внезапно освобождаване на инсулин в организма, което води до хипогликемия (ниска кръвна захар). Ксилитолът може да причини увреждане на черния дроб при кучета. В рамките на 30 минути след хранене кучето може да повърне, да бъде летаргично (уморено) и / или да бъде некоординирано. Въпреки това, някои признаци на токсичност също могат да бъдат забавени в продължение на часове или дори за няколко дни. Ксилитолната токсичност при кучета може да бъде фатална, ако не се лекува. Не е известно дали ксилитолът е токсичен за котките.

Шоколад, кафе и кофеин
Шоколадът съдържа теобромин, химично вещество, което е токсично за кучета в достатъчно големи количества. Шоколадът съдържа и кофеин, който се намира също в кафе, чай и някои безалкохолни напитки. Различните видове шоколад съдържат различни количества теобромин и кофеин. Например, тъмният шоколад и шоколадът за кейкове и тестени изделия съдържат повече от тези съставки, отколкото млечния шоколад. Въпреки това, дори няколко грама шоколад могат да бъдат достатъчни, за да причинят заболяване при дребни породи кучета, така че дори незначително количество или вид шоколад не трябва да се счита за “безопасно” за домашния любимец . Токсичността на шоколада може да причини повръщане, диария, бързо или неравномерно сърцебиене, безпокойство, мускулни тремори и гърчове. Смърт може да настъпи в рамките на 24 часа след поглъщането.

Млечни продукти
Много кучета трудно обработват лактозата в мляко, масло и сирене, защото не произвеждат достатъчно ензима лактаза. Ефектите могат да варират от леко стомашно неразположение до дразнеща кожна алергия.

Грозде и стафиди
Гроздето и стафидите могат да причинят остра (внезапна) бъбречна недостатъчност при котки и кучета. Не е известно какъв е токсичният агент в тези плодове. Клиничните признаци обаче могат да настъпят в рамките на 24 часа след хранене и включват повръщане, диария и летаргия (умора). Други признаци на заболяване се отнасят до евентуално спиране на функционирането на бъбреците.

Царевица на кочан
Царевицата може да изглежда като здравословна храна, за кучето ви, но за разлика от повечето зеленчуци, тя не се смила добре в стомаха му. Ако кучето ви погълне големи парчета от кочана или дори цели кочани, то това може да причини чревна блокада поради размера и формата на кочана. Признаците, за които трябва да се следи, са повръщане, загуба на апетит или намален апетит, липса на фекалии или диария и дискомфорт в коремната област.

Авокадо
Листата от авокадо, кората и костилката, са с най-високо съдържание на фунгицидния токсин ПЕРСИН. Клиничните признаци при кучета и котки включват повръщане и диария. Опасенията относно авокадото по често са свързани с поглъщане на костилката от авокадо, което би могло да доведе до запушване /обструкция/ на храносмилателните пътища /хранопровод, стомах,черва/. Към момента няма клинично потвърдена информация относно нивата на токсичност в плода от авокадо. Научните изследвания в областта обаче показват повишена чувствителност токсина персин от птици, зайци, морски свинчета и някои продуктивни животни като коне, кози и крави.

Чесън и лук
Чесънът и лукът съдържат органични сулфиди, които увреждат червените кръвни клетки при котки и кучета. Засегнатите червени кръвни клетки могат да се разрушат или да загубят способността си да пренасят кислород ефективно. Готвенето на тези храни не намалява тяхната потенциална токсичност. Свежи, варени и/или прахообразни чесън и/или лук, често се срещат в бебешка храна, която понякога се дава на животни, когато са болни, така че не забравяйте да прочетете етикетите на храните внимателно. Нужни са няколко дни, за да се появят симптомите, свързани с интоксикацията с органични сулфиди, така че ако кучето Ви изглежда сънено и летаргично, се насочете незабавно към вашия ветеринарен лекар.

Сурово тесто
Суровото хлебно тесто, което съдържа мая, може да доведе до сериозно и дори смъртоносно отравяне при кучета, тъй като дрождите ферментират в стомаха, етанолът в кръвта може да се повиши до токсични нива. Когато хлебното тесто се консумира сурово, стомашно-чревния тракт на кучето създава идеална среда за разпространение на дрождевите организми. Масата на хлебното тесто ще се разшири в стомаха на кучето, притискайки околните органи и причинявайки затруднения в дишането, би могло да се стигне и до превъртане на стомаха, при което настъпва бърза смърт 24-48 ч, ако не се вземат навременни мерки. Възможни симптоми при отравяне със сурово тесто са: подуване на стомаха и продължително повръщане, затруднено дишане, прекомерно слюноотделяне, депресия, дезориентация , слабост, ниска телесна температура, припадъци, кома.

Ядки Макадамия
Често срещани в бонбони и шоколадови бонбони. Механизмът на токсичността на ядките макадамия не е добре изучен , но клиничните признаци при кучета включват депресия, слабост, повръщане, тремор, болки в ставите и бледи венци. Клиничните признаци могат да настъпят в рамките на 12 часа след хранене. В някои случаи признаците могат да преминат без лечение в рамките на 24 до 48 часа, но се препоръчва наблюдение на пациентите.

Кости
Храненето на кучета с кости е лоша идея, която би могла да доведе до сериозни последствия за здравето на домашния ви любимец. На първо място костите биха могли да причинят напукване или счупване на зъбите, травми на устната кухина, от друга страна запушване на храносмилателния канал или стомаха, разкъсвания и запушвания на червата, както и запек при прекомерна консумация на кости.

Развалени, мухлясали или гранясали храни
Консумацията на подобен вид храни би могла да доведе до сериозни здравословни проблеми при домашните любимци. В процеса на ферментация и разлагане на храните се отделят токсини, които могат да са смъртоносни за здравето на вашия четириног приятел. Уверявайте се, че достъпът до кофите за боклук в дома ви и около него е ограничен до минимум, както и до евентуални хранителни остатъци или застояли в хладилника ви храни.

За съжаление, някои случаи на хранителна интоксикация при домашни любимци възникват, когато домашните любимци получават човешка храна, която съдържа опасен компонент. По принцип храната за хора не трябва да се дава на домашни любимци, освен ако не е препоръчана от вашия ветеринарен лекар. Децата също трябва да бъдат научени да не дават на домашни любимци бонбони, шоколад или други хранителни продукти.

Веселина Милева

Възпаление на ушите при кучето

„Защо кучето ми често тръска глава и е неспокойно“, „Защо ушите на кучето ми миришат толкова  лошо?“, „Защо кучето ми постоянно си чеше ушите?“ Това  са едни от най-често задаваните въпроси към ветеринарните лекари. Отговорът в голяма част от случаите  е един и същ – възпаление на ушите.

С термина „възпаление на  ушите“ (отит) обикновено се означава възпалението на външния ушен канал (otitis externa).  Възпалението на външния ушен канал е остро или хронично възпаление на нежната, богата с мастни жлези кожа, която покрива вътрешната повърхност на ушната раковина и слуховия канал. Може да бъде причинен от редица фактори, които се групират като първични, предразполагащи и вторични.

Към първичните  фактори, причиняващи възпалението, се отнасят:

– Паразити – Отодектоза (Otodectes cynotis), Демодекозa (Demodex canis);
– Гъбична инфекция –най – често от Malassezia pachidermatis;
– Бактериална инфекция – стафилококи, стрептококи;
– Чужди тела – осили, семена на растения, парчета памук при почистване на ухото;
– Алергични реакции – непоносимост към някои хранителни продукти, алергия от компоненти на външната среда;
– Автоимунни заболявани.

Предразполагащи фактори са:
Променят микроклимата на ушния канал и като следствие се променя микрофлората на ухото.
– Структура – при някои породи кучета има вродено стеснение на ушния канал; къс ушен канал;  силно окосмяване на ушите  (Териери и  Пудели);  тежки, дълги и ниско поставени уши (Кокер Шпаньол, Голдън Ретривър и др.)
– Туморни заболявания – могат да причинят стеснение на ушния канал и нарушение на вентилацията в него
– Често къпане на главата –  попадане на вода в ухото
– Неправилно почистване и отделяне на косми от ухото
– Неправилно избран препарат за лечение
Вторичните фактори възникват в резултат на действието на първичните и предразполагащите фактори. Към тях се отнасят:
– Промяна в микрофлората
– Среден отит – възпаление на средното ухо
– Прогресиращи промени в кожата и дори на хрущяла

Клинични признаци
Кучетата с възпалени уши често тръскат главата си, трият ушите си с лапи или ги чешат неудържимо. Понякога приемат с охота да бъдат докосвани по ушите, защото това им доставя облекчение, а в други случаи болката е много силна и не позволяват дори да се докосват. При преглед на ушния канал често се забелязва зачервяване и наличие на гъст секрет с различен цвят, най-често кафеникав. Усеща се остра неприятна миризма, която липсва при здрави животни.
  Паразити в ухото – заразяването с акари е съпроводено  с образуване на голямо количество  сухи, тъмно- кафяви секрети, съпроводени с възпалителна реакция с различна интензивност. Заболелите животни тръскат главите си и чешат ушите си с лапи, нерядко причинявайки рани и хематоми по тях, като по този начин допълнително усложняват състоянието си. Засягат се и двете уши.
Бактериална инфекция – инфекцията със стафилококи и/или стрептококи е съпроводена със светло-жълт мазен секрет, а тази с псевдомонас – със зеленикав, гноен и кървав секрет. Обикновено се засяга само едното ухо.
   Гъбична инфекция – Маласезията е вид гъбичка, която нормално се среща както в ушите така и по кожата на животните. Когато се намножат водят до сериозно възпаление на ушите.  Ушният канал е отекъл. Секретът, който се образува е шоколадово-кафяв и много мазен.
  Свръхчувствителни реакции – причиняват случаи на хроничен външен отит. В по-леките случаи може да се наблюдава почервеняване на вътрешната страна и вертикалната част на външния слухов канал. При алергични кучета, освен отита,  често се наблюдава и сърбеж в областта на муцуната, междупръстовите пространства, корема и под мишниците.
   Автоимунни заболявания – съпроводени са с възпаление, корички засъхнал ексудат на кожата на ушната раковина. Най- честото от тези редки заболявания е Pemphigus foliaceus.

При продължително протичащ  външен отит, могат да възникнат хронични промени в ушния канал като:

– Удебеляване  на кожата и лигавицата на ушния канал
– Разрастване на фиброзна тъкан
– Увеличаване влажността за сметка на усилената секреция на ексудата в канала
– Калцификация на ушния канал, съпроводено с деформация на хрущяла    

Развиващото се продължително време възпаление може да  навлезе в дълбочина като се стигне до Otitis media (възпаление на средното ухо) и Otitis interna  (възпаление на вътрешното ухо).  Освен дотук изброените симптоми, засягането на вътрешните отдели на ухото се съпровожда с видимо наклонено държане на главата на страната на болното ухо, отказ от храна или капризен апетит, поради силната болка при отваряне на устата, повръщане, залитане и липса на кординация. Засягането на средното ухо, предизвикано от пробиване на тъпанчевата мембрана, става причина за глухота.
Превенция
Редовната грижа за ушите, като почистването им със специални препарати и памучни тампони може да предотврати сериозни неприятности. Честото мокрене на кучето при плуване или невнимателното къпане, когато вода или шампоан навлизат в ухото, стават предпоставка за отити.
Редовното обезпаразитяване помага за превенцията  на отита, тъй като ектопаразитите също са  действаща причина за появата му.
Собствениците трябва редовно да проверяват ушите на домашните си любимци.

ПОМНЕТЕ: Никога не трябва да почиствате ушите с клечки за уши! Това се отнася както за здравите,така и за болните животни!  Бъдете внимателни!

При всяко едно заболяване на ушите е необходима точна диагноза и незабавно лечение, защото и при най-простата ситуация може да се развие тежко усложнение, което се лекува трудно. Освен това постоянната остра болка в ушите прави животното раздразнително.

В никакъв случай не самолекувайте!

Д-р Йоанна Бащавелова