ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Паразитология

ПЛАН ЗА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ НА КУЧЕНЦА, КОТЕНЦА ,  КУЧЕТА И КОТКИ

      Паразитите нямат за цел да убият вашия домашен любимец, те просто се хранят от него. Нашата цел е да не допускаме това да се случва. Паразитите се делят на две основни групи ендопаразии (чревни паразити) и ектопаразити (могат да бъдат открити по козината и кожата на животните).  
   Чревните паразити се намират в заобикалящата ни среда от дълго време и нямат намерение да се махнат от нея, но ние можем да ги контролираме чрез изготвянето на подходящ план за обезпаразитяване. Анкилостомите и глистите от много отдавна са най-често срещащите се чревни паразити по кученцата и котенцата. Глистите се състезават с вашия любимец за храна, докато анкилостомите се хранят с неговата кръв, причинявайки му анемия .
     Рехава космена покривка, диария, загуба на апетит, запушване на червата и анемия са често срещани проблеми при наличието на опаразитяване.
  Ектопаразитите, или паразитите които живеят върху кучетата и котките, са вероятно най-често срещаните и най-разпознаваните паразити. В тази гупа паразити се включват кърлежи, бълхи, акари и въшки.
    Бълхите са най-често срещаните ектопаразити по животните. През последните години се наблюдава значително нарастване на популациите на кърлежите и на периода, през който могат да бъдат открити. Акарите и въшките се откриват по-рядко, но причиняват проблеми при животните. Сърбеж, чесане, хапане, локално възпаление, зачервяване, пърхут, опадане на козината или рехава козина, са едни от малкото симптоми и проблеми, които водят със себе си ектопаразитите.
  Кърлежите са преносители и на много инфекциозни заболявания (лаймска болст, анаплазмоза, ерлихиоза, дирофилариоза и др.), някои от които общи и за животни и за хора!
    Бълхите, кърлежите и някои акари могат да бъдат прехвърлени на човек и да причинят проблеми! Въшките са строго специфични към определен вид. Кучешките въшки живеят само върху кучета, човешките въшки живеят само върху хора, така че не можете да вините вашия любимец, че е пренесъл въшки на вашето дете.
Ние искаме нашите любимци да живеят спокойно и пълноценно, без дискомфорта и болестите, които причиняват паразитите. Това е причината, поради която обезпаразитяваме нашите животни.
 Не чакайте да дойде момента, когато сте сигурни , че вашето животно има паразити, защото в този момент те вече му вредят.
•    ТРЕТИРАНЕ СРЕЩУ ВЪТРЕШНИ ПАРАЗИТИ
1.    Обезпаразитяване на кученца и котенца:
Вътрешните паразити при кученцата и котенцата са често срещани . Те са най-уязвими по време на растежа си. Много е важно да се знае кога трябва да се обезпаразитяват малките .
•    Третирайте  малките срещу вътрешни паразити на две, четири, шест и осем седмична възраст, след това отново на дванадесет и шестнадесет седмична възраст.
•    Обезпаразитете отново след два месеца.
2.    Обезпаразитяване при възрастните кучета и котки:
Ако вашите животни са  ловци (ловни кучета и котки, които ловят гризачи) , то те се нуждаят от по често обезпаразитяване. Необходимо е да прецените риска за вашия любимец.
•    Обикновено кучетата и котките се обезпаразитяват веднъж на два месеца .
•     Кучетата, които се използват за лов и котките, които излизат извън дома е необходимо да се обезпаразитяват всеки месец.
•    Котки, които живеят само в дома и не излизат навън могат да бъдат третирани веднъж на 3-4 месеца.
•    В места, където има чести случаи на дирофилариоза (сърдечния паразит), през топлите месеци на годината, когато има комари, които разпространяват заболяването, също се изисква ежемесечно обезпаразитяване.
3.    Новопостъпилите домашни любимци:
Без значение от начина на отглеждане и възрастта считайте, че те са опаразитени !
•    Третирайте незабавно и повторете след 2 седмици
•    След това преминете към плана за обезпаразитяване според възрастта .
•    ТРЕТИРАНЕ СРЕЩУ ЕКТОПАРАЗИТИ
1.    Третиране срещу ектопаразити на кученца и котенца:
•    Когато е спазван плана за обезпаразитяване срещу ектопаразити  и ендопаразити на майката, третирането срещу ектопаразити се извършва на 3 месечна възраст (един ден преди първото излизане за разходка навън).
•    Когато не е спазван плана за третиране, такова може да се предприеме най-рано на 6 седмична възраст.
2.    Третиране при възрастните животни :
•    Поради промените в продължителността на сезона, в който могат да бъдат открити по животните  кърлежите и комарите, се препоръчва всички домашни кучета и котки, които излизат навън да бъдат третирани веднъж месечно.  Този план започва да се следва в момента в който температурата в околната среда се повиши, и предостави подходящи условия за развитие на паразитите.
3.    Новопостъпили животни:   
Без значение от начина на отглеждане и възрастта считайте, че  животните, които се приютяват отвън са опаразитени!
•    Третирайте незабавно и повторете.
•    След това преминете към плана за обезпаразитяване според възрастта.

  д-р Николай Архипов

 


Паразитна респираторна инфекция при котките

Белодробните червеи са паразитни видове, които причиняват тежки дихателни проблеми. С висок риск за контаминация са котки, които излизат на вън, ловят гризачи и птици.

Симптоми и видове

Има няколко видове червеи, които мигрират към белите дробове на животните. Capillaria aerophila и Aelustrongylus abstructus са най-често срещаните паразити при котките. Те могат да предизвикат симптоми като кашлица или задух. Кашлицата е причинена от ларвите на паразитите, които се намират в дихателните пътища, което от своя страна води до затруднено дишане и събиране на мукус. Ако не се лекува, могат да настъпят по сериозни усложнения като ефизем, натрупване на течност в белите дробове и пневмония. В по-тежките случаи може да насъпи загуба на тегло.

Причина

Котките се заразяват, когато пият вода или изядът животни, заразени с ларвите на червея. Ларвите след това мигрират от червата, чрез кръвния ток към белите дробове, където се развиват като възрастни и снасят яйца в белите дробове на гостоприемника в рамките на 40 дни. Яйцата се изкашлят от животното или се отделят с изпражненията, които след това могат да бъдат изядени от птици, гризачи, охлюви и други домашни любимци. Поставянето на диагноза става по история на заболяването, т.е. това, което стопаните са забелязали кати проблем при котката, клинични признаци, рентген, копропроба, трахеална смивка.

Лечение

Лечението се провежда с антихелминтни (противопаразитни) препарати. Като пълното унищожаване на паразитите от животното става постепенно. При пациенти с усложнения от страна на белия дроб се прилагат и антибиотици.

Профилактика

Стопаните трябва периодично да носят изпражнения на домашния си любимец за изследване (копропроба), особено при животни, които излизат навън. Задължително вътрешно обезпаразитяване на животните на всеки два – два и половина месеца.

д-р Ивелин Куманов