ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Педиатрия

Ваксинация на бременни кучета

Като основно правило е, че повечето стопани не трябва да имунизират женските си кучета, които са забременели. Ако са извършвани редовни имунизации с всички необходими ваксини, то няма реална нужда да се извършва такава, просто защото кучето е бременно.

Ситуации, в които може да решите да поставите ваксина на бременно куче:
Проблем с планирането! Изпуснали сте   момента за ваксинация, а сега кучето е бременно.

Всеки в днешно време е много зает, което често е причината човек да забрави кога последно е  било ваксинирано неговото куче. Ако сте пропуснали момента за ваксинация на вашето куче и то вече е бременно, имате две решения:
– Може да поемете риска и да се надявате,че вашият дом и градина са свободни от инфекциозни заболявания и няма вероятност майката и нейните бебета да бъдат заразени и да изчакате кученцата да се родят и едва тогава да я ваксинирате. Това може да бъде правилен подход само и единствено когато, на мястото,  където ще отглеждате животните, никога не е имало случаи на заразни заболявания като парвовироза, гана, хепати и др. Това решение е твърде рисковано, защото от една страна няма гаранция, че мястото е „чисто“ от заразни болести, а от друга страна бременните кучета  често   имат хранителен недостиг  и са под стрес – което води до намаляване на имунитета.
– Може и да ваксинирате вашето бременно куче – в този случай също има риск (няма 100% безопасна ваксина), въпреки това рискът е минимален ако се използва подходяща ваксина и тя е поставена по правилния начин. Желателно е да се достигнат високи нива на антителата в коластрата на майката , за по добра защита на кученцата.
     Някои развъдчици ваксинират всичките си бременни кучета , като задължителна процедура. Други поставят ваксина само когато има повишен риск от инфекция, особено ако е имало случаи на вирусни заболявания.

Защо при бременни кучета не е препоръчително да се използват живи ваксини?
Живите ваксини са съставени от нискорискови кучешки вируси, които са много сходни до болестотворните такива,  срещу които ваксинираме домашните любимци. Също така тези  живи ваксини заразяват тялото по подобен начин и път, по който го правят  вирусните щамове. Способността им да причиняват заболяване е толкова ограничена, че не е нормално здрави животни, ваксинирани с тези ваксини, да проявят  признаци на заболяване като резултат от имунизацията. Както вече подчертахме бременните животни са подложени на физиологичен стрес и често имат хранителен недостиг.  В резултат на това, техният имунен отговор може да бъде по-слаб и това да доведе до по-голям риск от проявяване на заболяване, дори от нискорискови форми на вирусите,  които се съдържат в живите ваксини.Тъй като живите ваксинални вируси са специфично насочени към бързоделящите се клетки на тялото, те ще атакуват и ще инфектират ембриона, в който повечето клетки са такива. В резултат на инфекцията настъпват аборти, мъртвородени кученца и кученца с генетични дефекти.

Какви ваксини са за предпочитане да  се използват при бременните кучета?
При бременни животни трябва да се използват така наречените убити ваксини. Това  са ваксини които съдържат:
– Инактивиран (убит) цял вирус и/или бактерия
– Само  части от вируса и/или бактерията, наречени антигени. Тези части от вируса представляват протеини и/или захари, които се намират на повърхността на вируса (бактерията) и имунната система на животните ги разпознава, създавайки  защитен имунитет.
– Имунно стимулиращи адитиви (адюванти).  Това са съставки (метал, сол , бактериален протеин, захар , протеин и др), които се  добавят към убитите ваксини и целят  да ги направят  по ефективни в изграждането на имунитета.  

Защо убитите ваксини са по-безопасни от живите за бременните кучета?
Причината се крие в това,  че убитите ваксини са изработени от инактивирани вируси (бактерии) и/или не пълна чат от тях.  В резултата на това вирусите не могат  да се размножат в тялото на животното  и няма вероятност да се развие заболяване и да  бъдат засегнати  майката и нейните ембриони.

Какви проблеми могат да възникнат при използването на убити ваксини при бременните кучета?
Убитите ваксинални вируси не се размножават в тялото, както живите ваксинални вируси, в следствие на което отговорът на имунната система не е достатъчно силен, както при живите ваксини. Имунната защита, която се придобива от убитите ваксини е с по-малка продължителснот, в сравнение с тази при  живи ваксини .
Добавките от имунно стимулиращите адюванти, които се съдържат в убитите ваксини, крият риск от поява на алергична реакция почти веднага след поставянето на ваксината.Това се получава, защото тези компоненти трябва да предизвикват силна реакция след попадането си в организма, за да постигат добър ефект. По просто казано, тялото на животното разпознава тези компоненти  като чуждо тяло за организма и е необходимо да предизвика агресивна имунна атака към тях. Тази реакция на животното може да протече като анафилактичен шок, което може да е дори животозастрашаващо състояние, или като възпалителна реакция на мястото на поставяне на ваксината.
Алергичната реакцияне не трябва да се приема като нещо нормално. Запомнете това, въпреки че много убити ваксини са регистирани за употреба при бременни животни  и  в повечето случаи са безопасни за употреба, винаги има риск вашето куче да е едно от малкото при които ваксината ще предизвика алергична реакция. Анафилактичният шок и алергичната реакция могат да бъдат наистина опасни за вашето бременно куче и кученцата (може да се стигне до нейната смърт, до аборти или до раждане на нежизнеспособни плодове).

Интраназалните (носни) ваксини и бременните кучета.
Интраназалните ваксини са живи инактивирани ваксини които не се инжектират, а се впръскват в ноздрите на животното. Ваксината действа срещу патогени причинители на респираторни заболявания. Интраназалната ваксина се използва като предпазна мярка срещу  кучешки трахеобронхит  („Kennel cough“ или т. нар. „Кучешка кашлица“) при почти всички кучета , независимо от бременността.
Поради мястото на поставяне, интраназалните ваксини , теоретически не трябва да засягат бременните и техните плодове.  Следователно те трябва да са безопасни за ваксиниране на бременните кучета. Трябва да се отбележи,  че някои компании все още изключват бременните от техните схеми за интраназално ваксиниране и тези препоръки трябва да се спазват.

И така, нека  да обобщим какво трябва да знаем при имунизиране на бременните женски кучета:
– Никога НЕ използвайте живи ваксини при бременни животни. Използвайте само регистрирани “безопасни“ убити и интраназални ваксини.
– Спазвайте стриктно схемата за ваксинация с живи ваксини при не-бременните кучета,  за да избегнете поставянето на ваксини при бременност.
– Убита парвовирусна ваксина може да бъде поставена 2 или повече седмици преди да се родят кученцата, за да се достигне високо ниво от парвовирусни антитела в коластрата.
– Въпреки че убитите ваксини са ефективо средство за профилактика срещу инфекциозни заболявания и са регистрирани за употреба при бременни,  не трябва да считаме , че те са толкова ефективни, колкото живите инакктивирани ваксини и не трябва да смятаме, че са на 100% безопасни.
– Живите ваксини са ваксините, които трябва да се използват при не-бременните кучета, освен ако те са неподходящи за конкретен организъм.

Д-р Николай Архипов