ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Стоматология

Лош дъх от устата на кучето

Зъбният камък представлява жълто-кафява минерализирана субстанция, която се натрупва по повърхността на зъбите. На пръв поглед изглежда безобидно състояние, но в действителност при не добра устна хигиена и голямото количество отложен зъбен камък, се стига до пародонтални заболявания (заболявания на свързващия апарат на зъбите), наречени пародонтопатии. При по-напредналите стадии се стига до падане на зъбите и то много често в ранна възраст на кучето, което значително нарушава дъвкателната му функция. Профилактиката на зъбния камък, особено при малките породи кучета, е от изключително значение за предотвратяване загубата на зъбите.
Следващите два пациента са с посочените проблеми, но в различни стадии на заболяването преди и след почистване със скалер. При пациента в по-напреднал стадий се наложи да отстраним цели пет зъба, които бяха сериозно заболели и мобилни, а при другия пациент, който беше в по-леката степен, след механичното отстраняване със скалера, ще се проведе единствено лечебно и профилактично третиране с медикаменти и нямаше загуба на нито един зъб. Много важно е да се лекува рано и периодично да се извършва профилактика на зъбите, за да не се стига до загубата на такива.
Лошият дъх от устата на кучето често се дължи именно на такива състояния.

д-р Ирина Тодорова

 


Зъбни проблеми при декоративния заек (малоклузия)

Малоклузията представлява нарушение в нормалната естествена подреденост на зъбите на вашия декоративен заек. Тя се свързва най-вече с прекомерното израстване на резците или кътниците на малкия ушатко, но също така и със видими закривявания на предните зъби (обикновено следствие на дъвкане на металната преграда на клетката). Този зъбен проблем възниква поради няколко основни причини, а именно – неправилно хранене, генетична предразположеност, фрактура, напреднала възраст или друго подобно състояние. Този проблем води след себе си сериозен дискомфорт на вашия мини заек, а също така и непоносима болка. Ако не бъде третирано може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Лечение:
За съжаление малоклузията не може да бъде излекувана изцяло. Подрязването и пиленето на зъбите на декоративния заек значително подобряват състоянието му и спомагат да води нормален живот. При съмнения за прекомерно израстване на зъбите на ушаткото, не се бавете, а се консултирайте с вашия лекар. Това е днешния ни ушат 8 годишен пациент, страдащ от малоклузия преди и след интервенцията на подрязване и изпиляване на зъбите.

д-р Йонна Бащавелова

 


Стоматологията – една неразделна част от здравословното състояние на животните

Стоматологичните заболявания при животните заемат голям дял от проблемите на ветеринарната медицина.  Задължение на ветеринарните лекари е да информират стопаните за състоянието на зъбите и устната кухина на техните домашни любимци, както и да поясняват и направляват за  профилактичните мероприятия, които  те трябва да извършват. Това е от съществено значение за доброто здраве на нашите любимци. В едно ретроспективно изследване  70 % от домашните любимци са със симптоми на заболявания на устната кухина. Известно е, че зъбните проблеми могат да засегнат редица  органи на при кучетата, включително белите дробове, бъбреците и сърцето, грижата за тях от самото начало на живота им е  от съществено значение. Кои са най-често задаваните въпроси, касаещи устната хигиена при кучетата и котките.

1.Как трябва да се почистват зъбите на кучето?

Почистването на зъбите е желателно да се извършва 2-3 пъти в седмицата по 2-3 минути. За тази цел има специални четки и пасти за кучета като за профилактика на зъбния камък могат да се използват и води за уста, предназначени за кучета и котки, както и различни кремообразни препарати, подобряващи pH на устата и имащи дезинфекзиращ ефект.

2. Колко често е необходимо да се прави профилактичен преглед на устната кухина при ветеринарен лекар?

Факторите, които определят честотата на профилактичните прегледи при ветеринарния лекар зависят от наличието на заболявания, индивидуалността на физиологичните процеси, степента и качеството на грижите за зъбите в домашни условия: режим и тип на хранене, индивидуалните поведенчески навици по време на хранене и игри. Необходимо е да се посещава ветеринарен лекар минимум 2 пъти в годината.

3. По какво да разберем,че домашният ни любимец се нуждае от стоматологична помощ?

В случай, че домашният ви любимец  има наличие на зачервена ивица по протежение на линията на венците, има неприятна миризма от устата, изцяло отказва храна, има разлика в интензивността на дъвчене или животното дъвче много внимателно, задължително посетете ветеринарния си лекар. Тревожни симптоми са: невъзможност да се види зъбния емайл поради зъбен камък, счупен зъб, промяна в цвета на зъбите, загуба на зъби, оток в лицевата област, оток или разрастване на мека тъкан в устната кухина и много други явни и скрити признаци.

4. Болният зъб – да го извадим или да го запазим?

От изключително важно значение е дали ще открием проблемът със зъбите рано. В много от случаите това определя изходът на състоянието. Ако проблемът със зъбите е открит рано, те могат да бъдат запазени с минимална обработка. Основната функция, която имат зъбите е дъвкателната, е понякога и защитна, разбира се, затова запазването на всеки зъб има голямо значение за животното. Трябва индивидуално да се подходи към оценката на всеки пациент и всеки зъб, като стопанинът трябва да се информира задължително за ситуацията. Естетичните съображения имат също голямо значение, но в основата си остава здравето и комфорта на пациента.

5. Наркоза – задължително ли е почистването на зъбите при кучетата и котките да става под упойка?

Без използването на анестезия е невъзможно да бъде извършена правилна и качествена санация на устната кухина. Никой от кучетата и котките не позволяват “доброволно”да се огледа цялата устна кухина и повърхността на зъбите, поради което лекарят не може да постави правилна диагноза, да назначи и проведе необходимото лечение. Премахването на видимия зъбен камък и налеп до линията на венците е само една от поредицата от  стъпки на стоматологичното почистване. Стоматлогичната помощ при животните изисква задължителна анестезия. Но, ако успеете да накарате кучето или котката да постоят в продължение на 15 мин. спокойно с широко отворена уста и периодично по желание на лекаря да плюят, може да се проведе манипулацията без седация или наркоза.

6. Има ли породна предразположеност към заболявания на зъбите и устната кухина?

В действителност много по-често от заболявания на устната кухина страдат малките породи кучета. Едни от най-честите проблеми, срещащи се при тях са задържане на млечните зъби или т. нар. „двойни зъби”, зъбен камък, гингивит, пародонтоза и последствията от нея разклащане и опадване на зъбите. Поради това ако не се извършва редовна профилактика на зъбите застрашавате своя домашен любимец да страда и загуби зъбите си на твърде ранна възраст. При едрите породи кучета често се среща счупване на зъбите, което ако не бъде лекувано води до пулпит (възпаление на пулпата и нерва на зъба), гранулом и остеомиелит на челюстните кости. Поради неправилното и близкородственото развъждане на много породисти кучета се срещат все по-често редица генетични дефекти и  аномалии. Такива са неправилните захапки – прогения и прогнатия. Много разпространен е друг проблем, срещащ се при младите кучета, а именно папиломатозата в устната кухина. Папиломатозата се причинява от вирус и представлява вид доброкачествен тумор с карфиолоподобна форма.

7. Кога се сменят млечните зъби при кучето?

Както при хората смяната на млечните зъби може да варира в месеците, едни ги сменят по-рано, други по-късно. Обикновено при кучето смяната на млечните зъби става между 3-ия и 7-ия месец. Първоначално се сменят резците, следвани от предкътниците, кътниците и последни се сменят кучешките зъби. При малките породи кучета често се случва да не паднат млечните зъби и до тях да се появят постоянните. Тогава се касае за „двойни зъби”. В случай, че млечните зъби не се премахнат, това може да доведе до изместване на постоянните зъби в неправилно положение или да се образува инфекциозно огнище в ранна възраст. Това, което трябва да следят стопаните при смяната на зъбите е дали сападнали млечните зъби, щом са се появили постоянните. Не може да има два идентични зъба един до друг.

 

В общи линии, стоматологичен преглед може да бъде проведен на кучето Ви по време на  обикновено посещение, но за почистването и лечението на зъбите се налага анестезия. Кучето Ви може да се нуждае от почистване на зъбите или по-обстоен преглед от този тип два пъти в годината, като при по-дребните породи това може да започне от първата година на живота му, а при по-едрите породи от двегодишна възраст.

Задължителен етап за благоприятния изход на стоматологичния проблем е извършването на поредица от изследвания преди да се започне лечение. Целта на тези изследвания е да се установи дали пациентът може да издържи анестезията, без която е невъзможно да се проведе лечението. Понякога и обикновен визуален преглед е достатъчен, в зависимост от възрастта на кучето и неговото общо физическо състояние. За съжаление винаги съществуват рискове, свързани с прилагане на анестезия, но целта му е да се сведе до минимум този риск. Задължително и освен клиничния преглед на пациента да се изследва пълната кръвна картина и биохимичния профил на кръвта.

д-р Ирина Тодорова