ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Инфо

Как да разберем, че кучето ни е болно?

Кучетата не могат сами да се оплачат, затова тяхното здраве се намира в нашите ръце. Здравото куче има апетит, гладка и блестяща козина, хладна и влажна носна гъба (по време на сън тя може да бъде суха и топла), слизестите обвивки (лигавиците) са розови и умерено влажни. Признаци за здраво животно са също така бодрост и подвижност. Важни критерии при оценка на състоянието на здравето са температурата, пулса и дихателната  честота.

Температура*
Нормална  се счита температура от 37.5 до 39.2 градуса по Целзий при кучета от големи породи, и от 38.5 до 39.4 при кучета от малки породи.
__________
*Температурата на тялото на животното може да се повиши при вълнение, страх, след физическо натоварване, а също при горещо време, при отравяне, при възпалителни процеси и др.

Пулс
В спокойно състояние честотата на пулса при здравото куче се колебае от 70 до 120 удара/мин. Учестен пулс се появява при повишение на температурата, при възпалителни процеси, болка, физически натоварвания, при превъзбуда, страх.  При малките кученца и кучета от дребни породи честотата на пулса може да достига 160 удара/мин.

Дишане
Честотата на дишане на кучето може лесно да се определи по движението на гръдния кош, коремната стена или краищата на носа. Нормално дихателните движения са 12-25 в минута. Кученцата и младите животни, при които обмяната на веществата е по- активна, отколкото при възрастните, дишат по- учестено. Женските кучета дишат по- учестено от мъжките.

Симптоми, за които да следите:

При заболяване поведението на кучето се променя. То става вяло, лежи повече от обичайното, изглежда тъжно, старае се да се укрие в тихо и затъмнено място, на повикване откликва неохотно или обратно – прекалено възбудено, постоянно се премества из дома, жално скимти или проявява агресия. Движенията могат да станат непохватни, некординирани. Като признаци за начало на заболяване служат също така бързата умора, нарушение в апетита, безсъние или обратно повишена сънливост. 

Промени се наблюдават и при други органи и системи:

Космена покривка
– става разрошена, суха, чупеща се ; може да се наблюдава повишено линеене, изменение в цвета или еластичноста на кожата.

Носна гъба
– суха, постоянно топла, с пукнатини- „асфалтов нос“, слузесто гнойни изтечения от ноздрите, образуване на сухи корички.

Очите –  наблюдава се примижаване, сърбеж по кожата на клепачите, пожълтяване на конюнктивата, жълтеникави изтечения. Очите могат да бъдат полузакрити от третия клепач.

Устната кухина
– повишено слюноотделяне, неприятен мирис от устата, венците и езика могат да са покрити с налепи или язвички. Устната лигавица може да бъде бледа, синееща или жълтееща.

Храносмилане
– дейността на стомашно-чревния тракт е изменена: отбелязва се повръщане, диария, запек, болезнена дефекация, газове. В изпражненията може да се открият чужди тела (козина, паразити и др.). Капки кръв във фекалиите говорят за сериозна вътрешна патология. Изпражнения с тъмен почти черен цвят свидетелстват за кръвотечение от стомаха или предния отдел на червата.

Пикочо-полова система
– повишеното отделяне на урина, не задържане на урина, отсъствието на уриниране, болезненост при изпразване на пикочния мехур; изменение в цвета (нормалната урина е жълта) и количеството урина, неприятен мирис, слизесто- гнойни изтечения от половите органи; скована походка, боолезненост в тазовата област, свидетелстват за заболяване.

Дишане –
учестено или рядко и повърхностно (при болезненост), поява на хрипове , сумтене, кашлица, задух. Задух при кучетата може да бъде предизвикан от повишена физическа  активност, възпаление на белите дробове. Затруднено дишане се наблюдава при сърдечна недостатъчност, анемия, дирофилариоза и др. При стари кучета кашлицата може да бъде признак за сърдечна недостатъчност.

Повишена жажда
– може да бъде свързана с простуда, диабет, бъбречна недостатъчност или друго заболяване. Ако към нея се прибави физическа слабост и мирис от устата, може да е признак за уремия.

Повръщане
– развива се в отговор на попадане в стомаха на отровни вещества, при паразитна инвазия, чужди тела, транспортиране. Повръщане и нарастваща физическа слабост в съчетание със запек свидетелства за непроходимост на червата и за присъствие на чужди тела.
Температурата на тялото на кучето, дишането, пулса се изменят, но споменатите признаци на заболяване на кучето, като правило не се проявяват едновременно; обикновено най- ясно изразен е един признак, а останалите го съпътстват.
Позата на кучето също може да ни покаже, че има нещо нередно. Здравото животно почива или спи в непринудена поза, изправяйки тяло и изпъвайки крайници. Болното куче заема принудителна поза, способстваща за намаляване на болките или други неприятни  усещания.


– При заболяване на дихателната или сърдечносъдовата система кучето стои с широко разтворени предни крайници като така облекчава дишането си.
– При травма на крайник, кучето го държи отпуснат или вдигнат.
– При заболяване на бъбреците е възможна редуваща се куцота на тазовите крайници в ляво или дясно, съответсваща на болния бъбрек.

Гореизброените признаци могат да се проявяват в различна степен, като съчетанието им широко варира. Ако състоянито на вашето куче ви притеснява и зебележите някои от посочените по-горе признаци, посетете ветеринарния си лекар за преглед и консултация.

Д-р Йоанна Бащавелова