ADDRESS

ул. Пирин № 5
София, ж.к. Бъкстон

Офталмология

Защо котката присвива окото си…

Понякога се случва вашата котка внезапно да започне да присвива едното си око без да е имала травма или друга видима причина за това. Какво се случва, трябва ли да изчакате да й “мине” или веднага да я заведете на лекар?!
Основната причина за присвиване на окото на котката е, че изпитва силна болка. Този симптом може да бъде изключително опасен и да изисква спешна намеса. Тази болезненост на очите се наблюдава най-вече при увреждане на роговицата. Това е така, защото в роговицата има множество чувствителни нервни влакна. Затова дори и при леко  увреждане на роговицата животните изпитват болка и затварят очи, за да я намалят.

Кои заболявания са съпроводени с присвиване на очите при котките?

  1. Едно от най-честите заболявания, които са свързани с такава симптоматика е ерозията на роговицата. Това е увреждане на повърхностния слой на роговицата. В началото заболяването е незабележимо, след 2-3 дни роговицата започва да помътнява, което външно изглежда като мътно покривало на прозрачната повърхност на окото (наподобяващо надъхано стъкло). Причините могат да бъдат от различно естество – травми , вирусни инфекции, хламидиоза, остри гнойни конюнктивити, алергия, синдром на сухите очи, глаукома. При ненавременно лечение, на увредената повърхност могат да попаднат  микрорганизми, които да влошат и увеличат дефекта, и да възникне язва на роговицата.
  2. Язвата на роговицата представлява увреждане на дълбоките слоеве на роговицата.  Външно иглежда  като помътняло петно. Язвите на роговицата са с различни размери и форма – от едва забележими малки точки, до тотална язва , засягаща цялата повърхност на роговицата. При котките язвите често са повърхностни и трудно забележими, което налага изследване от специалист. Язвите на роговицата се развиват много бързо, дори за няколко часа и изискват бързо и адекватно назначаване на лечение.
  3. Друга причина за остра болка на окото са травмите на роговицата. Травмиращият предмет  винаги внася патогенни микроорганизми в дълбочина на тъканите, където съществуват идеални условия  за размножаване на бактерии. Особено опасни са травмите от котешки нокти, тъй като под ноктите се намират много бактерии и развитието на инфекция в очните тъкани се разпространява много бързо. Лечението трябва да започне в първите часове след травмата. В зависимост от характера, разположението, дълбочината на травмата, се назначава комбинирана антибактериална терапия и/или оперативо лечение.
  4. Остър гноен конюнктивит – възпаление на конюнктивата на очите. Причината за присвиване на окото е образуваната гной, която изтича от окото  и се натрупва по козината на клепачите, в резултат  на  това животното трудно отваря очи. Възниква при попадането на болестотворни микроорганизми в очите. При котките  много често се наблюдава при заболявания като хламидиоза и инфекциозен ринотрахеит, при които има изразени симптоми от страна на очите.

И така, ако котката Ви присвива очи, трябва да се обърнете към ветеринарен лекар. Не чакайте да разберете дали ще й мине без лечение, защото може да рискувате зрението й, а самолечението може да доведе до тежки усложнения.  

 

Д-р Йоанна Дакова